Wat is SEO (Search Engine Optimization)

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is het optimaliseren van een website om de positie ervan in de resultatenpagina's van zoekmachines te verbeteren. Hoe hoger een website scoort in de zoekresultaten, hoe groter de kans dat hij door een gebruiker wordt bezocht.

Er zijn veel factoren die de ranking van een website kunnen beïnvloeden, waaronder de kwaliteit en relevantie van de inhoud van de website, de structuur van de website en de kwaliteit van de backlinks van de website.

Door een website te optimaliseren voor zoekmachines is het mogelijk het aantal bezoekers van de website te verhogen én de gebruikerservaring te verbeteren.

Google search console

Welke soorten SEO zijn er?

On-page SEO

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van individuele webpagina's om hoger te scoren in de resultaten van zoekmachines en meer relevant verkeer te verdienen. Het gaat om het optimaliseren van de inhoud en de HTML-broncode van een pagina. On-page SEO omvat zaken als de titel en header tags, de inhoud zelf, en de meta beschrijving.

Hier zijn enkele belangrijke elementen van on-page SEO:

 • Title tags: De title tag is de tekst die verschijnt in de zoekresultaten pagina als de titel van een resultaat. Het moet een beknopte en nauwkeurige beschrijving zijn van de inhoud van de pagina.
 • Header tags: Header tags worden gebruikt om de inhoud op een pagina te structureren en het voor zowel gebruikers als zoekmachines gemakkelijker te maken om de hiërarchie van de inhoud te begrijpen.
 • Inhoud: De inhoud van een pagina moet uniek en informatief zijn, en relevant voor de zoekwoorden waarop wordt gemikt.
 • Meta-beschrijvingen: De meta-beschrijving is de korte samenvatting van de inhoud van een pagina die in de zoekresultaten verschijnt. Het moet een overtuigende beschrijving zijn van de inhoud van de pagina en moet de beoogde zoekwoorden bevatten.

Door deze en andere elementen van een webpagina te optimaliseren, is het mogelijk de positie van die pagina in de zoekresultaten te verbeteren en de hoeveelheid relevant verkeer die de pagina ontvangt te vergroten.

Off-page SEO

Off-page SEO verwijst naar de optimalisatie van de backlinks van een website. Backlinks zijn links van andere websites die naar uw website verwijzen. Off-page SEO gaat over het verkrijgen van deze backlinks van hoogwaardige, gezaghebbende websites. Hoe meer backlinks een website heeft van gerenommeerde bronnen, hoe groter de kans dat hij goed scoort in de resultaten van zoekmachines.

Er zijn verschillende manieren om backlinks op te bouwen voor off-page SEO:

 • Gastbloggen: Schrijf content voor andere websites in uw branche, en neem een link terug naar uw website op in uw auteurs bio of in de inhoud van de post.
 • Linkbuilding: Vraag andere websites om een link naar uw website.
 • Social media marketing: Deel uw inhoud op social media platforms en moedig anderen aan om deze ook te delen. Dit kan helpen backlinks op te bouwen en verkeer naar uw website te leiden.
 • Influencer outreach: Werk samen met influencers in uw branche om uw website te promoten en backlinks op te bouwen.

Door hoogwaardige backlinks op te bouwen van gerenommeerde websites is het mogelijk om de ranking van uw website in de resultaten van zoekmachines te verbeteren en de hoeveelheid relevant verkeer te vergroten.

Technische SEO

Technische SEO is het optimaliseren van de onderliggende technische structuur van een website om de ranking in de zoekresultaten te verbeteren. Het gaat om het optimaliseren van de architectuur en structuur van een website, maar ook om het oplossen van technische problemen die zoekmachines kunnen verhinderen een website te crawlen en te indexeren.

Enkele voorbeelden van technische SEO zijn:

 • XML sitemaps: Een XML-sitemap is een bestand dat alle pagina's op een website opsomt en zoekmachines helpt deze te ontdekken en te crawlen.
 • Mobiel-vriendelijkheid: Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten, is het belangrijk dat een website mobiel-vriendelijk is om goed te scoren in de zoekresultaten.
 • Pagina snelheid: Een traag ladende website kan een negatieve invloed hebben op de zoekresultaten, dus het is belangrijk om de paginasnelheid van een website te optimaliseren.
 • HTTPS: Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat een website veilig is en kan worden vertrouwd door gebruikers en zoekmachines.

Door deze en andere technische problemen aan te pakken, is het mogelijk om de positie van een website in de resultaten van zoekmachines te verbeteren en de hoeveelheid relevant verkeer die de website ontvangt te vergroten.